Vissza a hírekhez
Büszkeségpont átadás Niklán
hozzáadva: 2017-07-09 00:26:32
2017. július 08. napján kerül átadásra az 1956-os „Büszkeségpontot”.


Az emlékmű az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jött létre, amelyet Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Fülöpné Kesztyüs Ágota polgármester asszony avattak fel. A felavatást követően Sudár János plébános úr szentelte meg a szobrot.  Ezt követően dr. Kurucz Ádám tolmácsolásában meghallgathattuk a szobor ihletéséül szolgáló Márai Sándor „Mennyből az angyal” című versét. 

Nikla településen minden évben közösen emlékezünk meg nemzeti ünnepeinken. Nincs ez máshogy a 1956-os szabadságharc és forradalommal kapcsolatban sem. Településünk több emlékművel büszkélkedhet. Van első és második világháborús emlékművünk, az Auschwitzi áldozatokra emlékezve egy emlékoszlopunk, az 1848-49-es szabadságharc áldozatainak tiszteletére emléktáblánk, valamint a tavaly előtti évben avattunk fel egy Trianoni emlékművet is. Településünkön élt és hunyt el Berzsenyi Dániel költő, az Ő tiszteletére állítottunk egy obeliszket a temetőben és egy mellszobrot a Berzsenyi Dániel emlékháznál. Ezeknél az emlékműveknél rendszeresen megemlékezéseket tartunk, amivel fel tudjuk idézni múltunkat, melyek értékei a ma élő emberekben is tovább kell hogy éljen. 
1956-os szabadságharcra és forradalomra nem volt külön emlékművünk, így az október 23-i megemlékezéseket a művelődési házban tartjuk meg, majd a többi, meglévő emlékművet látogatjuk meg. Nagy öröm számunkra, hogy településünk ezután büszkélkedhet egy önálló 1956-ra emlékező emlékművel.
Az emlékművet településünk központjában helyeztük el, a Rózsakertben. A most felavatott emlékmű mellett egy házaspárt ábrázoló faragás áll, amelyet Nikla Község Önkormányzata állíttatott a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett Papp János és Pap Jánosné tiszteletére, megbecsülésére, valamint ezen szobor talapzatára helyezték el Hársházi István emléktábláját is, aki ugyancsak a helyi közösség szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenységet. Márai Sándor Mennyből az angyal című verse ihlette az emlékművet. Ez a költemény az 56-os irodalom egyik legmeghatóbb darabja. A versben megjelenő angyal az emlékmű fő eleme, melynek anyaga bronz. A figura egy mészkőoszlop tetejéről lyukas zászlót nyújt le, ami a magyar nép szabadságát, szabadság utáni vágyát szimbolizálja. Az angyal letérdel, így még méltóságteljesebb a kompozíció. A mészkőoszlop az égi és a földi szféra összeköttetését jelképezi. Az oszlop elején az 1956-os dátum alatt a Márai versrészletének sorai olvashatóak:
                                „Angyal, vidd meg a hírt az égből,
                                  Mindig új élet lesz a vérből.
                                                    -
                                  Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
                                  Mond meg nekik –
                                  Mennyből az angyal.”
                                                            Márai Sándor 


További képek a galériában